Resepi Cara Masak KUIH DONAT yang gebu

17

Category : My Resepi

kuih donat

Berikut adalah resepi nak masak kuih donat:

Bahan-bahan untuk masak kuih donat:

Tepung gandum-1/2 kilo
 Mauripan -1 peket kecil
Air suam- jgn panas sgt. lebihkan air sejuk dari air panas
Gula
Garam
Telur-1 biji
Planta-sedikit utk menguli.
Minyak utk mengoreng donat

Cara-cara:

1. Ambil air suam( 1/2 gelas) + mauripan. kacau. asingkan.

2. Masukkan tepung sedikit dulu+ telur+ gula(3 sudu besar) kemudian masukkan air yg bercampur mauripan tadi. kacau dgn tangan dan pastikan gula tadi larut.
kemudian masukkan tepung sedikit2 hingga adunan tadi lembut.Langkah ini penting bagi memastikan kuih donat kini lembut dan gebu.

3. Uli dgn planta sedikit2. biar ianya jadi lembut sgt. Biarkan dlm 2 jam.

4. Lepas 2-3 jam. Ambil acuan donat dan acukan atas dulang besar. panaskan minyak. kisar gula tadi jadi halus.

5. Goreng donat sehingga perang dan kuning. kemudian angkat, toskan minyak dan salutkan dengan gula halus tadi..

Selamat mencuba dengan resepi kuih donat.

Comments (17)

best

tembam donut yg awk buat..
terliur rasenya..
esok pg sy nk suuoh mak sy wat.. sy tahu bngun pg donut da siap.. hehehe

salam.donat say tak gebu kenapa.salah caranya ker.boleh ajarkan cara yg betul.tima kasih

teringin jugak nak cuba, tapi disebabkan tahap kemalasan yg sangat tggi, at least start motor p cari je kat rumah makcik noriah, dekat je dengan rumah, makcik ni memang terra buat kueh donut, seketul br 25 sen, besar dan gebu… anak den makan separuh dh kenyang…..

donat awk mmg nmpak gebu…gebu nyer……..:)

bgus la respi dnat ni…………..mmg sdap la terima kasih

sha sha, kalau x silap yis@mauripan tu x blh dilarutkn dalam air panas, nnti yis tu mati. so, x gebu la donat tu…

memng selalu nk makan donat.

saya nk try uat..mcty sdap en???

nampak macam mudah,harap2 menjadila donat saya kali ni,nak cuba la.

nak gebus lg tarut kentang rebus yg dilenyek

kalau nk mkan pg2 ..pkl brp kena uli…nanti klau dh naik kna terus goreng kan?

THANK YOU SEBAB SUDI KONGSI RESEPI INI

my feberet….DONUT..

Mula2 buat x bpe jadi.Lepas ni dh jump recipe ni msti jd.tambah lg anak suka makan…mmmm.. X sbr nak buat. Tq banyak2..

na tye .. Kne ltak mjerin skit2 tp byk x .. Bb adunan sy xlmbut sgt pn .. Ke sy kurg majerin .. Law kurg majerin kueh xgebu ke .. Or xlembut ..

Saya nak cuba buat petang ni. Cuti2 sek ni, tambah2 hujan aje. Sedap jg makan donat kan. Wah, makin tembam lah saya…. TK resepinya.

Post a comment

[ Online : 1955 hari. ]