Nama islam bagi anak perempuan bermula huruf A

46

Category : nama islam anak perempuan

Memilih nama islam anak anda adalah hadiah pertama yang anda berikan bagi anak anda, dan nama yang anda berikan kepada anak akan  digunakan selamanya oleh anak tersebut samada dia suka atau tidak.  Jadi pilihlah nama anak dengan nama islam yang baik maksudnya dan mudah disebut. Contoh nama islam bagi anak perempuan bermula huruf A :

Klik sini untuk lihat semua senarai nama islam bagi anak lelaki dan perempuan >>

Aabidah  Tekun beribadah
Aafiyah  Sehat – Selamat
Aamal  Harapan-harapan
Aaminah  Dapat dipercaya – Aman 
Aathifah  (1) Belas Kasih (2) Perasaan
Aathirah  Harum
Adawiyah  Seorang wanita Sufi
Adibah  Beradab
Adilah  Adil, Yang sebaya
Afaf  Punya Harga diri
Afifah  Punya harga diri
Afnan  Pepohonan Yang berbuah
Afra’  Malam 13 Purnama
Afrah  Hiburan-Kesenangan
Ahlam  Impian
Aidah  Kembali berhari raya
Ainiyah  Pohon rimbun yang bersemi
Aisyah  Istri Rasulullah saw
Akifah  Wanita yang beri’tikaf dimasjid
Alifah  Ramah tamah dalam bersahabat
Alilah  Yang memakai wewangian
Aliyah  Tinggi
Amani  Cita-cita, Keinginan
Amimah  Tubuh lenjang
Aminah  Dapat dipercaya
Amirah  Ratu 
Amjad  Mulia
Anan  Awan – Cakrawala
Anbar  Wangi-wangian
Anisah  Teman Penghibur
Arafah  Padang ‘Arafat
Arikah  Pelaminan
Ariqoh  (1) Baik budi, (2) Mulia asalnya
Arwa  Memberi Minum sampai puas
Asiah  (1). Istri Firaun yg Beriman kpd Allah (2) Obat
Asiilah  Lemas dan Halus
Asilah  Penyapu minyak wangi
Asirah  Tawanan Perang
Asla’  Bergerak lunak
Asma  Putri Abubakar Assidiq Ra
Asmahan  Nama Tokoh Wanita
Athiyyah  Pemberian
Atikah  (1) Pemurah (2) Yang murni
Azhaar  Bunga-bunga
Azizah  Perkasa – Mulia

 Klik sini untuk lihat semua senarai nama islam bagi anak lelaki dan perempuan >>

Nama islam anak lelaki atau perempuan anda seeloknya tidak terlalu panjang dan tidak sukar disebut oleh orang kita. Jangan sesekali meletakkan nama anak lelaki atau perempuan dengan suatu nama yang anda tak tahu maksudnya tetapi hanya sedap didengar.

Comments (46)

Saya sedang memilih nama utk bayi perempuan sy yg bakal lahir bln julai..

1) Ariesa sofia
2) Sofia Farisya
3) Aleesya Qistina

sedap nama tu.. Suka dengan huruf S ye?.. nama anak saya aimi qistina…. nama Aleesya ..kenapa ada 2 huruf e . nanti cikgu sekolah dia membebel sebab selalu tertinggal satu lagi huruf e.. :)

salam..sy takder idea langsung nk ltk name ank sy..sy bakal lahirkan ank ujung bln 8..kemungkinan bayi lelaki..ade idea tk utk name yg sdp didgr juga maksudnyer..sy nk name yg moden tp tknk ade danial ker danish ker?name yg kurang didgr lah..tq

Saya bakal melahirkan anak perempuan awal tahun depan, apakah nama yg sesuai bagi nama anak yg bakal isteri saya lahirkan?

terima kaseh dengan bantuan dari pihak anda..

salam..saya bakal melahirkan ank ujung bulan 10 ni..insyaAllah baby gal..kemungkinan besar akan letak siti..ada cadangan tak??hrp dpt membantu..tima kasih

ade sesiape yg tahu maksud “Aiyra” x? Tolong saye..

Assalamualaikum….nama anak sy Aira Qistina…
“Aira” bermaksud “yg dihormati”….if Aiyra x bpe pasti…

salam..insya allah tahun depan sy akan melahirkan baby,tetapi sy tak tahu nama yg sedap serta maksud yg bagus untuk baby nanti,sy jugak tak tahu jantina baby ..ada sesiapa boleh bg cadangan nama lelaki n perempuan tak?klu boleh sy nak nama yg kurang didengar tp moden..

salam, insyaallah saya bakal melahirkan baby awal thn dpn..dijangka baby girl. nama yang ada dalam list ialah Aira Ajlaa Qistina. Boleh x bagitau maksud bagi nama tersebut. Takut maksudnya x elok.

Salam saya mencari maksud nama anak perempuan Hani Aryani / Aryana..
untuk anak lelaki sy ingin tahu ape maksud “Armand”

salam,,,,sy ingin tahu maksud nama tersebut.sekian…..

salam..
saya sedang mencari nama untuk anak perempuan saya yang telah dilahirkan.
saya suka klau nama tu bermula dgn huruf ‘A’
tlg saya sbb x banyak choice…

salam…saya sedang mencari nama untuk anak perempuan yang bakal dilahirkan pertengahan bulan feb 2011 nt. nama pangkalnya sudah ade iaitu Iman Nurr ___________ kalo boleh nak minta cadangan dari semua agar memberi nama akhir yang memberi maksud bijak ,pandai, cerdik..saya suka kalau nama akhir berakhir dengan 4 or 5 huruf sahaja. terima kasih kerana membantu

salam..

apakah maksud Azurin? ada sesiapa tau..tq

salam. Saya ingin bertanyakan maksud nama Zetty Marshila. trm kasih.

apa maksud nama airissya izzati?

apakah maksud nama audrra? thanks

Salam, nak tau makna utk anak lelaki Darwisy Qasyfi Azmi.

nama prmpuan…..Hana Aleesya @ Hana Qistina…..spa suke sila LIKE!:)

@Hanna Qistina

salam…saya sedang mencari nama untuk anak kembar saya. Saya masih tidak dapat mengetahui samada anak perempuan atau lelaki yang bakal dilahirkan pertengahan bulan Oct 2011 nt. nama pangkalnya sudah ade iaitu Nur ___________ kalo lelaki Khairul ______. boleh nak minta cadangan dari semua agar memberi nama akhir yang memberi maksud bijak ,pandai, cerdik..saya suka kalau nama pendek bermula dgn Nur A…. atau Khairul A… terima kasih kerana membantu. Saya perlukan 2 nama yang seiras bg 2 bby ppuan & 2 bby lelaki untuk standby lps bersalin nanti. apa-apa2 boleh call saya 012-5710236. or email.

salam saya nak tanya maksud nama nur marissa arianna ..marissa dah jumpa arianna lum jumpa makna lg…

salam 1 malaysia..

saya bakal mendapat bayi pd pertengahan Oct 2011 ni,insyaallah.. nk mntk pendapat @ cadangan sp2 yg sudi mmberi kn nm2 yg trbaik untk baby sy nnti, insyaallah baby yg bakal lahir perempuan..nm yg sy ingin kn bermula dgn singkatan dgn NHA, cnthnya Nur..H..A.. setakat ni yg H tu sy nk ltk sbgi Hannah..kalo ada sp2 yg nk tlg bg idea bole email kn sy sprt yg tertera..tqvm

apa maksud allyna

Wow..info dah mencanak2 dlm internet tp masih x boleh nk search sendiri?..siap ade preference masing2 lg?..amazing!..haha

bakal mendapat bayi perempuan..ingin bermula dgn huruf A….anda ada nama2 tu ?

ank dah 3 bln tp maksud nur arisya…nur thu mksd nya chaya tp sy tak brapa pasti arisya tu mksud nya apa

salam nk tau mkne alyssa..

@Nana

tulah.. macam pemalas sangat.. kesian admin. search la sendiri. jangan bagi nama panjang2 sudah.. kesian anak tu nak buat IC nama berjela2

:)

salam..insyaALLAH sy akan melahirkan baby gurl hujung bln ini..dan bercadang nk letak nama – Nur Qaseh Sofea” tp cari maksud qaseh dgn sofea x de…atau ejaan yg seakan2 pun xde..ada sesiapa tahu x maksud nya..tq :D

salam….saya akan lahirkan baby girl tahun depan…bercadang nak letak nama adrianna suri

salam, saya nk tahu maksud tuk nama amna, aisya & milya ….tq

cari nama based on preference lepas tu baru nak cari maksud or cari nama yang mmg dah tahu maksudnya baik2..? trend macam dah terbalik pulak skrg ni.

salam. saya nk tau mksud aimi?? tq :)

i like to now meaning of Anggun DanishA

kepada yg bertanya silakan bertanya. kepada yg nak komen yg bukan2 sila berhati2..jgn sampai ada yg tersinggung..harap maaf kalian.

X yah mengada-ngada nak bagi nama anak yg bunyinye perasan canggih/ moden bunyi cam kafir ..bg je nama2 nabi,sahabat atau yg baik2 dlm islam dah ler..simple takpe bukan panggil panjang2 pun nanti tu.

Salam,

I would like to know the meaning of

Abby Damia atau Abby Amani.

Siti

tolong beri maksud nama ini?

Salam,
Ada sesiapa tahun makna nama IZARA?
Terima kasih.

salam..sy nk taw mksd ahmad fazwan raiqal dan nor afina farisya..boleh x bg tawu mksd nya..

salam.nak tanya adakah sesuai gabungan nama aira syahirah?apakah maksudnya? atau adakah cadangan gabungan lain yang melibatkan aira.tq..

SAYA NAK TANYA MAKSUD SEBENAR NAMA NUR SYAZA AUNI ADAKAH SESUAI UNTUK BABY SAYA YANG AKAN LAHIR BULAI OGOS NTI…. TERIMA KASIH..

salam..saya nak tanya maksud nama Nur Farisya Dania..tq

Baby sy akan lahir pada bulan febauri tahun 2014, sy belum tahu jantina anak sy ini, jadi sy minta pendapat, apa kh nama yg sesuai untuk anak lelaki atau anak perempuan?

Post a comment

[ Online : 1814 hari. ]