Cara memberi nama anak mengikut Al-Quran dan Sunnah

27

Category : nama islam anak lelaki, nama islam anak perempuan

PEMBERIAN NAMA DALAM AL-QURAN

Pemberian nama manusia adalah suatu perkara yang penting dalam Islam. Kepentingan ini jelas seperti mana yang disebut dalam al-Quran. Firman Allah swt:

إِذْ قَالَتِ الْمَلآئِكَةُ يَا مَرْيَمُ إِنَّ اللّهَ يُبَشِّرُكِ بِكَلِمَةٍ مِّنْهُ اسْمُهُ الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ وَجِيهاً فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ وَمِنَ الْمُقَرَّبِينَ

“(Ingatlah), ketika Malaikat berkata: “Hai Maryam, seungguhnya Allah menggembirakan kamu (dengan kelahiran seorang putera yang diciptakan) dengan kalimat (yang datang) daripada-Nya, namanya Al Masih ‘Isa putera Maryam, seorang terkemuka di dunia dan di akhirat dan termasuk orang-orang yang didekatkan (kepada Allah)” (45 – Ali Imran)

Firman Allah swt

يَا زَكَرِيَّا إِنَّا نُبَشِّرُكَ بِغُلَامٍ اسْمُهُ يَحْيَى لَمْ نَجْعَل لَّهُ مِن قَبْلُ سَمِيّاً

“Hai Zakaria, sesungguhnya Kami memberi kabar gembira kepadamu akan (beroleh) seorang anak yang namanya Yahya, yang sebelumnya Kami belum pernah menciptakan orang yang serupa dengan nama dia.” (7 – Maryam)
Firman Allah swt:

وَمُبَشِّراً بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ

“…dan memberi khabar gembira dengan (datangnya) seorang Rasul yang akan datang sesudahku, yang namanya Ahmad (Muhammad).” (6 : as-Saff)

PEMBERIAN NAMA PADA KACA MATA NABI

Seperti mana al-Quran, Nabi saw juga mengambil penting dalam pemberian nama. Nabi saw bersabda:

ولد لي الليلة غلام فسميته باسم أبي إبراهيم

“Pada malam ini aku mendapat anak dan aku namakan dengan nama moyangku iaitu Ibrahim.”

Hadis sahih Muslim dan Abu Daud

Nabi saw menggalakkan kepada ummatnya agar memberi nama yang terbaik. Baginda bersabda:

إنكم تدعون يوم القيامة بأسمائكم وأسماء آبائكم فأحسنوا أسمائكم

” Sesungguhnya kamu akan dipanggil dengan Nama mu dan Nama bapa kamu. Elokkalah nama-nama kamu.”

Hadis daif riwayat Ibnu Hibban.

NAMA ABDULLAH ADALAH YANG TERBAIK

عن عبدالله بن عمر رضي الله عنهما قال:قال رسول الله صلي الله عليه وسلم: ان احب اسمائكم الي الله عبد الله وعبد الرحمن.

daripada Abdullah bin Umar RA berkata,Nabi SAW bersabda”sesungguhnya nama yang paling disukai Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman”.

Hadis sahih riwayat Muslim, Abu Daud dan Tirmizi.

Ibnu Solah menyebut bahawa terdapat 220 orang sahabat Nabi yang bernama Abdullah. al-’Iraqi pula menyebut bahawa terdapat 300 orang sahabat yang bernama Abdullah.

DISUNATKAN NAMA PARA NABI DAN ORANG SOLEH

Nabi saw bersabda:

عن ابي وهب الجشمي قال:قال رسول الله صلي الله عليه وسلم: تَسَمَّوْا بِأَسْمَاءِ أَنْبِيَاءِ وَأَحَبُّ الْأَسْمَاءِ إِلَى اللهِ تَعِالَى:عَبْدُ اللهِ وَعَبْدُ الرَّحْمَانِ وَأَصْدَقُهَا:حَارِثٌ وَهَمَّامٌ وَأَقْبَحُهَا:حَرْبٌ وَمُرَّةٌ.

“Namakan dengan nama para Nabi,dan nama yang paling disukai di sisi Allah ialah Abdullah dan Abdul Rahman dan yang paling tepat ialah Haris(pekerja),Hammam(yang mempunyai keazaman).dan nama yang paling buruk ialah Harb(perang) Dan Murrah (pahit)”

Hadis riwayat Abu Daud dan Nasaie

Nabi saw sendiri meyuruh umatnya untuk menamakan dengan namanya . Baginda saw bersabda:

تَسَمَّوْا بِاسْمِيْ وَلَا تَكَنَّوْا بِكُنْيَتِيْ

“Berilah nama dengan namaku dan jangan beri gelaran kunyah dengan kunyah ku (Abu Qasim)”

Hadis riwayat Bukhari dan Muslim

SUNAT NAMA ABDUL (HAMBA) YANG DISANDARKAN KEPADA NAMA ALLAH

Nabi saw bersabda kepada seorang lelaki

” Namakan anakmu dengan nama Abdur Rahman.”

Hadis sahih riwayat Muslim

Dalam hadis daif ada menyebutkan

إذا سميتم فعبدوا

“Apabila engkau memberi nama hendaklah yang ada perkataan ‘Abdu”

Hadis riwayat Thabrani
Imam Ibnu Hazm berkata:

“Para ulama bersepakat bahwa disunatkan nama yang disandarkan kepada nama Allah seperti Abdullah dan Abdurrahman.”

 

KESIMPULAN

Seeloknya bayi dilahirkan itu dibawa kepada orang Alim untuk ditahnik dan diberi nama. Anas bin Malik ra berkata

“Aku membawa Abdullah bin Abi Talhah al-Ansari yang baru dilahirkan kepada Rasulullah saw. Baginda bertanya: adakah kamu ada kurma kering ? Aku pun menjawab “Ada” lalu aku memberi beberapa biji buah tamar kepada Rasulullah saw.Rasulullah saw mengunyah tamar itu dan membuka mulut Abdullah . Lalu baginda meletakkan kunyahan tamar ke mulut bayi. Lalu bayi itu memamahnya dan baginda bersabda:

حب الأنصار التمر

“Kesukaan orang ansar adalah tamar.” Lalu baginda menamakannya Abdullah.”

Hadis sahih riwayat Muslim dan Abu Daud

Imam Nawawi berkata: Disunatkan untuk meyerahkan pemberian nama kepada orang saleh

Rujukan: Minhaj oleh Imam Nawawi, Manhaj atTarbiyah an-Nabawiyah li Tifl oleh Muhammad Nur Abdul hafiz Suwaid dan min Hadyin Nabawi : Adabut Tasmiah oleh Dr Said Said Ubadah.

Comments (27)

DILARANG NAMA YANG MEMBAWA KEPADA PENAFIAN PERKARA YANG BAIK

Nabi saw bersabda:

عن عمر رضي الله عنه قال, قال رسول الله صلي الله عليه وسلم:لأنهين ان يسمى رافع وبركة ويسار.

Daripada Umar RA berkata,Nabi saw bersabda,”Aku menegah daripada menamakan dengan nama Rafi’ (ketinggian)’,Barakah (keberkatan),dan Yassar (senang)”.

salam Tuan,
merujuk pada petikan tulisan Tuan dia atas macamana jika kita menggunakan nama Yasir. yg membawa maksud Yang senang.
saya tidak tahu tentang perkara seperti petikan diatas, tambahan pula Yasir tidak dikategorikan sebagai nama yg dilarang.
Buat pengetahuan Tuan anak saya yg sulung diberi nama Yasir, Ahmad Yasir.
Tolong beri nasihat.

salam, boleh tak beri maksud nama ‘ AMINA’ bukan aminah

Maksud Bagi nama:
1. Nur Dayyana Shuhada
2. Muhd Dayyan Safaraz

apa maksud hazril ? sesuai kah muhammad aqil hazril ?

salam…nak tanya kalau bayi baru lahir dinamakan MUHAMAD MIRZA DARWISY boleh ke…memberi maksud ” DIRAHMATI ANAK YG BAIK DAN WARAK”…pls reply ke mail sy tq….

tolong beri maksud nama Mohammad Zafrul.tolong email kepada saya

salam.. sy bakal melahirkan bayi perempuan pada Februari depan..apa maksud Alyssa Saffiya? dan alya (ketinggian) safiyyah (best freind) adakah sesuai

tlg bg maksud nme nur emilia. email saya ea. trima kasih

apa maksud nama nur arisya umairah ya?

Salam..boleh berikan maksud nama nur dayana emelda dan muhammad dani emerish?

nak tanya, boleh x bagi nama anak delia iftitah?

Assalammualaikum….boleh ka saya ingin tahu apa erti dan maksud nama muhammad mikraj.tlong email dkat facebook sya sekian terima kasih…

salam, nak tnya ape maksud nama aisyah ajwa

Salam…Adakah sesuai saya memberi nama ALMA SOFIA pada anak yg bakal lahir bulan hadapan.

saya bakal melahirkan anak, ramadhan ni.. dan anak akan diberi nama MOHD DARWISY HAIKAL @ MOHD DARWISY AMSYAR @ MOHD DARWISY RIZWAN… CONFIUS…berat x nama2 tu… saya suka maksudnye… reply please.. bantu sya… tq

apa maksud nama nur nabila shuhada dan syafiq ridzwan?

Sesuai ke diberikan nama Muhammad Harraz?

Assalamualaikum..

Ingin bertanyakan tentang maksud pada nama Ahmad Haqeel Malique

Dan adakah sesuai jika diberi nama tersebut

Saya bercadang nak namakan anak lelaki saya Muhammad Farrel Haziq. Ok ke x?

Assalam pe pndapat dgn nm ‘QALEEF DARWISY’

Assalamualaikum..
sy ingin tanya maksud nama Nur Awliya Qistina..
jelaskan secara terperinci plez..
terima kasih..

salam saya nak tanya maksud nama muhammad qaleef
ilman

terima kasih

Salam..saya nak tanya makna nama Qurratu’ hasanah

Terima kasih

Assalamualaikum wbt,

saya ingin bertanya berkenaan:-
DILARANG NAMA YANG MEMBAWA KEPADA PENAFIAN PERKARA YANG BAIK

Dalam hadis yang lain, Nabi saw bersabda:
لا تسمين غلامك يسارا ولا رباحا ولا نجيحا ولا أفلح فإنك تقول أثم هو فلا يكون فيقول: لا
“Jangan namakan anakmu dengan nama senang, keuntungan dan kejayaan. Sebabnya adalah jika kamu bertanya adakah ‘kuntungan’ ada? Jika tidak ada, orang akan menjawab “Keuntungan tidak ada.”
Hadis sahih riwayat Muslim, Tirmizi dan Abu Daud
Imam Nawawi berkata: Ulama syafie berkata:
“Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama ini dan apa yang membawa kepada sebab larangan ini. Larangan ini adalah hanya makruh tidak haram.”

Bagaimana dengan nama MUHAMMAD FAWWAZ? Saya telah memberikan anak saya dengan nama
MUHAMMAD FAWWAZ. Mohon Tuan beri penjelasan yang lebih terperinci. sekian, terima kasih.

saya nak tanya apa maksud muhammad firash? yang ada dalam senarai firas- celik akal..

minta berikan maksud nama ahmad firash

Tolong bagi cadangan nama2 utk perempuan. Bermula huruf M. Kiraan nama mau 5,9 atau 13 huruf.

Post a comment

[ Online : 1835 hari. ]