Tonik petaka

KUCHING: Pengguna terutama umat Islam yang kini menjalani ibadat puasa Ramadan dinasihat tidak terpengaruh dan mengundang petaka dengan meneguk ‘tonik puasa’ yang didakwa mampu membuatkan seseorang tahan lapar dan kekal bertenaga sepanjang hari.

BAHAYA...tonik ikan haruan yang diharamkan jualannya.

Tonik didakwa dihasilkan menggunakan bahan campuran pati air ikan haruan dan ginseng serta madu lebah itu kini dijual secara berleluasa oleh beberapa peniaga di lokasi di sekitar bandar raya ini sejak beberapa hari lalu.

Didatangkan dalam botol 100 mililiter, tonik berkenaan dipercayai dihasilkan di negara jiran dan diseludup masuk untuk dijual di Sarawak pada harga RM10 sebotol.

Continue reading “Tonik petaka”

Hitler berjasa kepada umat Islam??

Sumber : email.

Apa yang saya paparkan kali ini mungkin berlainan sekali daripada apa yang anda pernah dengar atau baca sebelum ini. Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi. Saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua.

The Arabic Grand Mufti of Jerusalem, Amin Al Husseini with Adolf Hitler

Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan “Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?”

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Continue reading “Hitler berjasa kepada umat Islam??”

Hati-hati dengan email ini..

Satu email penipuan menggunakan maybank2u emailnya seperti dibawah:

=========================

subject : Account suspended

Dear Valued Costumer,

You have 1 new security message waiting in your inbox folder.

Due to Various Invalid Attempts to login Your Account.

Click on the link below to unlock your account.

Unlock Account

Maybank Security Centre

Nie laman web penipu tu : (Jangan login pulak)

http://www.aktelekom.com/MISSION_files/M2uLogin.htm

Pokok Hiasan Yang Sangat Beracun!

Awas dengan pokok ini!Pernah tengok tak pokok keladi hiasan seperti di atas? Tak sangka pula rupa-rupanya pokok ini begitu berbahaya sehingga boleh menyebabkan kematian sekiranya kanak-kanak termakan daun pokok ini. Awas! Harap pembaca  berhati-hati semua.

Pokok hiasan ini adalah yang sangat beracun boleh mengakibatkan kematian sekiranya anak anda mengigit daunnya. Kandungan racun yang kuat boleh membunuh kanak-kanak dalam masa kurang dari 1 minit. Bagi orang dewasa pula boleh membawa maut kurang dari 15 minit. Bayangkan betapa kuatnya racun yang terdapat pada daun pokok ini. Racun atau getahnya yang masuk ke dalam mata boleh menyebabkan buta.

Continue reading “Pokok Hiasan Yang Sangat Beracun!”

Kes curi identiti pengguna internet terus meningkat

Pelanggan didapati tak sedar laman web bank dilayari palsu

KUALA LUMPUR: Sebanyak 446 daripada 1,329 kes pencerobohan internet yang dilaporkan pada suku pertama tahun ini membabitkan cubaan mencuri identiti pengguna internet, termasuk kata nama dan kata laluan akaun internet.
Ketua Bahagian Khidmat Pengurusan Kawalan Mutu Cyber Security Malaysia, Dr Solahuddin Shamsuddin, berkata jumlah itu meningkat 52 peratus bagi tempoh sama tahun lalu yang mencatatkan 214 kes.

Beliau berkata, cubaan mencuri identiti pengguna internet itu berkaitan dengan pencerobohan maklumat akaun pelanggan bank, khasnya bagi mencuri kata nama atau ‘username’ dan kata laluan atau password’ rahsia.

“Penipuan berlaku apabila pelanggan bank tidak menyedari laman web bank yang mereka layari adalah palsu kerana memiliki ciri-ciri yang hampir sama dengan laman web asli.

“Apabila mereka memasukkan kata nama dan kata laluan pada laman web palsu, maklumat peribadi dan akaun mereka dapat dicuri oleh penggodam yang kemudian dimanipulasi untuk pelbagai tujuan penipuan termasuk mengeluarkan wang milik mangsa,” katanya ketika sesi bual bicara sempena pelancaran produk pelindung komputer Kapersky PURE, di sini semalam.

Kapersky PURE adalah produk yang berupaya melindungi komputer daripada pencerobohan dan gangguan termasuk antivirus, kawalan terhadap internet, aplikasi, kata laluan, kata kemasukan, maklumat peribadi dan sistem operasi.
Ketika ditemui selepas majlis itu, Solahuddin berkata, berdasarkan siasatan Siber Security Malaysia, laman web bank palsu yang dilayari mangsa itu berpangkalan di luar negara.

Continue reading “Kes curi identiti pengguna internet terus meningkat”

Awas e-mel misteri

KUALA TERENGGANU – Taktik penipuan melalui mel elektronik (e-mel) dengan tujuan mendapatkan wang secara mudah daripada mangsa dikesan semakin berleluasa sejak belakangan ini.

Paling mengejutkan apabila ada pengirim e-mel misteri itu tanpa rasa bersalah sanggup bersumpah dengan nama Allah SWT demi memujuk mangsa mempercayai kata-kata mereka.

Pengadu yang mahu dikenali sebagai Adnan, 30, ketika ditemui Sinar Harian berkata, dia dalam dilema apabila menerima e-mel melalui pengirim wanita yang memperkenalkan dirinya sebagai Puan Comel Habibah Muhammad beberapa hari lalu.

“Dalam e-mel itu, dia bermurah hati memberikan wang sejumlah 2,000,000 dan telah meminta peguam menyediakan segala dokumen berkenaan.

“Dia juga memberitahu bahawa Allah juga Maha Mengetahui niatnya memberikan wang sejumlah itu,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

50,000 kena tipu

KUALA LUMPUR: Kira-kira 50,000 pelabur kerugian lebih RM100 juta kerana menyertai pelaburan penternakan cacing, lintah, sarang burung layang-layang, lembu dan kafe ala kopitiam di seluruh negara sejak dua tahun lalu.
Menggunakan status syarikat skim berkepentingan, lima syarikat terbabit dipercayai menyalahgunakan lesen perniagaan masing-masing, walaupun berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Pengarah Kanan Penguatkuasaan SSM, Mohammad Redzuan Abdullah, berkata dua daripada syarikat itu sudah didakwa dan beberapa lagi akan dihadapkan ke mahkamah tidak lama lagi.

Katanya, satu daripada lima syarikat berkenaan, Island Red Cafe Franchise Sdn Bhd sudah didakwa di Mahkamah Majistret Ampang atas tiga pertuduhan menipu dan memperdayakan pelabur membabitkan pelaburan RM16 juta.

Baru-baru ini, SSM menyerbu Hadhari Cattle Industry Sdn Bhd dan Hadhari Agro Holding Sdn Bhd kerana dipercayai mempengaruhi orang awam untuk melabur dalam skim ‘Projek Pembangunan Usahawan’. Difahamkan, pelabur skim itu tidak menerima pulangan seperti dijanjikan pengurusan syarikat berkenaan.

Mohammad Redzuan berkata, modus operandi lima syarikat berkenaan ialah menawarkan saham serendah RM1,000 seunit dan menjanjikan pulangan sehingga 10 kali ganda daripada nilai pelaburan, selain insentif lain seperti kupon makanan, pakej pelancongan dan kad diskaun.
Ada syarikat menawarkan pakej pembayaran pelaburan secara ansuran bulanan untuk menarik lebih ramai menyertai skim mereka, malah sesetengah syarikat menggunakan kaedah perniagaan pelbagai peringkat (MLM) dengan pelbagai strategi pemasaran, termasuk menggunakan selebriti dan VIP.

Serentak itu, SSM kini memburu syarikat yang menganjurkan skim pelaburan sedemikian atau menyalahgunakan skim berkepentingan, terutama dalam sektor pertanian dan inovasi baru.

Beliau berkata, sepanjang tahun lalu, SSM menerima 90 aduan membabitkan skim pelaburan berkepentingan dan daripada jumlah itu, 60 adalah syarikat yang tidak tahu mereka melanggar peraturan skim berkepentingan serta diberi notis sebelum mematuhi mengikut peraturan ditetapkan SSM.

Continue reading “50,000 kena tipu”

Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak

Kite tengok ekspiremen sains kat bawah nie…untuk buktikan betapa bahaya nyer isi minyak sambil berbual atau sms pakai handphone….

sebelum tu, kite sediakan bahan2 serta alatan yang diperlukan.. Iaitu :-

1. Kuali sebijik…cari yang leper tu…

2. 3 bijik kad..kad manila pon buleh..tapi jangan pakai mycard, kad kredit ataupon kad ATM, mahupon sim card…

3. 1 rol kertas foil…kertas timah tu laa….yang macam bungkusan kedua corn flakes tu laa…

4. Handphone sebijik…dan pastikan gak ade kredit…

Continue reading “Kenapa Kite Dilarang Menggunakan Handphone Ketika Mengisi Minyak”

GREEN SOYA BEANS -HARAM

Email : Zamri Keciks

Awas semua muslimin dan muslimah!

GREEN BEAN SOY DRINK Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura danMalaysia .

Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.

Continue reading “GREEN SOYA BEANS -HARAM”

Taktik terbaru: Putuskan elektrik sebelum samun

Polis mengingatkan pekerja dan pengusaha stesen minyak supaya berwaspada sekiranya bekalan elektrik terputus secara tiba-tiba kerana ia mungkin merupakan modus operandi terbaru penjenayah untuk menyamun.

Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, DSP Mohd Kamal Zainal berkata, taktik terbaru itu menyaksikan penjenayah akan bertindak mematikan suis elektrik utama di stesen minyak yang menjadi sasaran mereka sebelum menyamun mangsa.

Continue reading “Taktik terbaru: Putuskan elektrik sebelum samun”